Jeg var på et kundebesøk hos avdelingsleder Steffen Forland i NLI Grenland i Larvik. NLI Grenland er nettopp blitt medlem på Overflateportalen. Det var et interessant besøk hvor jeg fikk omvisning på området av Steffen Forland. Jeg ble imponert over størrelsen på industriområdet og historien bak. Derfor valgte jeg å skrive noen ord om industriområdet og NLI Grenland.

Kundebesøk

NLI Grenland AS

Tradisjonelt har bydelen Torstrand vært en arbeidsbydel innen industri med nærhet til en av Norges største havner. Det var blant annet en ung smed ved navn Alfred Andersen som blant annet var med å starte industrieventyret på Østre Halsen. I 1893 oppførte han en ny smie som raskt utviklet seg til et lite mekanisk verksted. Han begynte å levere master til telefon- og telegrafverket til høyspentutbyggingen.

Foto: Fra boka Hvalfangsten dens historie og mænd, er utgitt i Kristiania i 1912 på A/S Det norske Forlagskompani Limited. Redaktør var G. Sørensen, fotografens navn er desverre ikke oppgitt.

Mer om historien kan leses her.

I tilknytning til smia var det et galvaniseringsverksted. Da anlegget på Østre Halsen ble for lite, kjøpte Andersen i 1902 et stort område på Furumoa på Torstrand av Treschow-Fritzøe. Han oppførte et stort fabrikkanlegg med seks avdelinger der: Jernstøperi, jernmastavdeling, jernvinduavdeling, harpunfabrikk, mekanisk verksted og galvaniseringsverksted. I tillegg til dette kom en større bygning til forretnings- og tegnekontorer. Den som overvåket det hele var direktøren selv fra sin direktørvilla midt i smørøyet med alle bygningene rundt seg.

Bilde viser direktørens bolig på NLI Grenland
Foto: Overflateportalen / arkiv

I ettertid har de produsert og malt alt fra store bro moduler til rør, struktur og supportere. I dag styres det hele av NLI.

NLI består av en gruppe selskaper som blant annet utfører mekaniske oppgaver og tjenester, fabrikasjonsarbeid og service, utvikling av teknologi, produkter og tjenester innen kraftindustri, olje & gass, infrastruktur, vannkraft o.l.

NLI ble etablert i 1946 av far til nåværende eier – Børre Nordheim-Larsen. Gjennom oppkjøpet av NLI Alfr Andersen i 1999 sitter NLI med en industrihistorie tilbake til 1893.

NLI er en del av Ard Group.

Foto: Eierstruktur 2019 / NLI Grenland

Foto: Organisasjonskart / NLI Grenland

NLI Grenland AS

Thorbjørn Gundersen er daglig leder.

Steffen Forland er avdelingsleder for overflatebehandling og vedlikehold.

Jari Palola er prosjektleder og har ansvar for det som skjer utenfor overflatesenteret i Larvik.

NLI Grenland avd. Larvik har ca. 110 faste ansatte fordelt mellom industriområdet i Larvik og det mekaniske verkstedet på Herøya i Porsgrunn. Overflatedelen i Larvik opereres av 10 mann som består av avdelingsleder Steffen Forland, 1 operatør innen kabelvern og 8 operatører på resten av anlegget.

Steffen Forland har over 4000m² under tak med areal å boltre seg på fordelt på et industriområde med over 100mål.

Området består blant annet av:

 

  • Solhall ( lagringsplass under tak ute) på ca. 800m²
  • Blåsehall med gjenvinningsanlegg (stålsand) på ca. 1000m²
  • Blåsehall med mineralsk blåsemiddel på ca. 225m²
  • En malehall på ca. 750m²
  • En malehall på ca. 585m²
  • En metalliseringshall på ca. 400m²
  • En mekanisk hall på ca. 475m²
  • + kontorer, verksteder ect.

Bilde over Furumoa industriområde.
Illustrasjonsfoto: Overflateportalen / arkiv

Under besøket var de akkurat ferdig med å overflatebehandle diverse rør for kunde som skulle pakkes for levering. Bildene er fra begge malerhallene.

Foto: Overflateportalen / arkiv

Størrelse på porten til malerhall på 750m² (tilsvarende åpning til blåsehall i andre enden).

Foto: Overflateportalen / arkiv

I solhallen ble det utført inspeksjon av sveiser på noen luker som måtte utbedres etter mange års slitasje fra vannkraft industrien.

Foto: Overflateportalen / arkiv

I en av de mekaniske hallene som ble kalt “Høyehallen”, produserer de blant annet store sub-ankere og moduler til riggplattformer som senere blir sendt inn til sandblåsing og maling.

Foto: Overflateportalen / arkiv

Disse bildene ble tatt ifra “Kaldneshallen”.  Flere rør som skal til maling før videre utsending til kunde.

Foto: Overflateportalen / arkiv

NLI Grenland har også en uteavdeling som tar seg av overflatebehandling og vedlikehold innen blant annet infrastruktur, energi og olje & gass markedet styrt av prosjektleder Jari Palola.

Fra venstre Jari Palola og Steffen Forland. Foto: Overflateportalen / arkiv

Andre bilder fra NLI Grenland i Larvik.

Foto: Overflateportalen / arkiv

Overflateportalen ønsker blant annet å hjelpe kunder og andre interessenter med å finne selskaper som leverer tjenester og produkter innen korrosjonsbeskyttelse og rehabilitering av stål, betong m.m.

Overflateportalen ønsker å stimulere til rektruttering ved å skape interesse og engasjement rundt fagområdet.

 

For andre artikler eller tjenester gå inn på www.overflateportalen.no

Red. Overflateportalen

Adresse

Overflateportalen AS

Haganesbrekko 21A, 5357 Fjell

Kontakt oss

Kontakt info

Richard Aase - 952 35 731

(Er en del på reise - dersom ikke kontakt vennligst send mail).

Post@overflateportalen.no

Følg oss på sosiale media